Magnesium Werking & Toepassing

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium, wie heeft er niet van gehoord? Wanneer we het over dit wonder mineraal hebben weet vrijwel iedereen min of meer uit te leggen wat magnesium is. Het overgrote deel van de bevolking weet ook dat we het nodig hebben, dan wel niet dat het cruciaal is voor onze gezondheid. Maar over de werking van magnesium heerst veel onwetendheid, en vooral onduidelijkheid. In dit artikel gaan we dieper in op zaken als de magnesium werking en de vele toepassingsmogelijkheden. 

Wat is Magnesium?

Magnesium is 1 van de 84 elementen die van nature op onze aarde voorkomen. Het is een onmisbare schakel voor alles dat leeft, inclusief de gehele planeet. Magnesium is het 4e meest voorkomende mineraal in onze aardkorst. Daarnaast is het terug te vinden in elk levend wezen op aarde. Magnesium zit in onze voeding. Het is zelfs aanwezig én onmisbaar, in elk van onze ca. 50 triljoen cellen, zo belangrijk is het! Magnesium werkt in meer dan 300 metabolische reacties en speelt in rol in meer dan 700 enzymatische functies. Kortom, magnesium is onmisbaar.

Om de werking van magnesium te begrijpen is het van belang dat we eerst onderscheid leren maken dus verschillende vormen van magnesium. Magnesium is namelijk op zichzelf niet ‘stabiel’, dit betekend dat en moet daarom met een andere stof verbonden worden.

Verschillende soorten magnesium 

Magnesium kan met veel andere stoffen verbonden worden, dit zien we dan ook terug aan de verschillende soorten magnesium op de etiketten van onze supplementen. Magnesiumoxide, magnesiumcitraat, magnesiumtauraat en nog een tal andere. Vaak word er vergeten (of verzwegen) dat verschillende soorten magnesium, verschillende eigenschappen hebben waardoor de magnesium werking geheel anders kan uitvallen. Magnesium citraat tabletten, of capsules met de oxide variant, hebben bijvoorbeeld een geheel andere uit werking dan magnesiumchloride. Op internet vinden we vele blogs en vergelijkingen, met betrekking tot welke soort magnesium het beste word opgenomen door het lichaam. Echter word er vergeten, dat vóórdat de magnesium kan worden opgenomen, het eerst op de juiste plek, in de juiste vorm aanwezig moet zijn. 

Wat is de werking van magnesium?

Wanneer we vergelijkingen lezen met betrekking tot de opneembaarheid van verschillende soorten magnesium, word er vooral gekeken naar het samenspel met andere vitaminen en/of mineralen. Onderscheid word gemaakt of de magnesium aan organische of anorganische stoffen is gebonden. Daarnaast word er veelal gesproken over de biologische beschikbaarheid. Dit zijn belangrijke factoren maar de belangrijkste word vaak vergeten. Dat is namelijk of de vorm van magnesium wel ‘geïoniseerd’ is. Dit geeft ons meteen een verklaring waarom magnesium citraat tabletten en andere werking hebben als magnesium olie dat van magnesiumchloride is gemaakt. 

Niet geïoniseerde magnesium varianten en hun werking

Om te begrijpen hoe verschillende soorten magnesium op verschillende manieren in het lichaam uitwerken moeten we een klein beetje de wetenschap in duiken. Eerder vertelde we dat magnesium op zichzelf niet ‘stabiel’ is. Op sub-atomair niveau, dragen alle stofjes bepaalde ladingen bij zich. Één daarvan zijn de ionen. Wanneer deze niet in balans zijn met het aantal ionen dat deze stof kan dragen, spreken we over een onstabiele variant. Het gevolg is dat deze stof bij blootstelling aan zuurstof, water of andere stoffen, uit elkaar valt en dus zijn werking verliest. 

Het doel van het verbinden van magnesium met andere stoffen, is in eerste instantie om de magnesium werking zelf te verbeteren. Maar waar in werkelijkheid naar word gestreefd, is om een element te creëren dat een stabieler lading heeft. Hoe stabieler de lading, of in andere woorden, hoe geïoniseerder de magnesium is, des te beter het bestand is tegen invloeden van buitenaf. 

Dit lijkt niet van grote waarde, totdat we beseffen hoe magnesium zijn werking volbrengt. Wanneer magnesium zijn weg vind in ons lichaam, passeert het honderden, dan wel niet duizenden andere stoffen en vloeistoffen. Om twee voorbeelden te noemen, ons speeksel bij het innemen en vlak daarna het maagzuur. Het is overduidelijk dat de magnesium die wij innemen aardig wat moet doorstaan voordat het daadwerkelijk bij de kramp in onze kuit kan aankomen. Een geïoniseerde magnesium variant is in staat dit te doen, terwijl de instabiele variant zijn werking onderweg al heeft verloren. Het nemen van bijvoorbeeld magnesium citraat kan een gunstige werking teweegbrengen, maar in werkelijkheid gaat er vaak tot wel 80% verloren in het proces van transport en opname door ons lichaam.

Niet-, of niet volledig geïoniseerde vormen van magnesium zijn: 

    1. Geïoniseerde magnesium werking 

In tegenstelling tot de niet, of slecht gebalanceerde varianten. Is er ook een vorm van magnesium die volledig geïoniseerd is. Met andere woorden, deze vorm van magnesium heeft een perfect gebalanceerde lading en is daarom bestand tegen invloeden van andere stoffen en vloeistoffen. 

  • Magnesiumchloride

Het is niet voor niets dat het magnesiumchloride is waarmee onze oceanen gevuld zijn. Ook de helende eigenschappen van het water van de Dode Zee, waar de werking van magnesium wellicht voor het eerst ontdekt werd duizenden jaren geleden, worden geheel aan magnesiumchloride toegewijd. De werking van magnesiumolie is ook te danken aan deze variant van magnesium. 

Naast dat magnesiumchloride van nature voorkomt in onze oceanen, komt het ook in ons lichaam voor. Chloride is namelijk de meest voorkomende substantie in onze lichaamsvloeistoffen. Het word gereguleerd door de nieren en is de voornaamst aanwezige substantie in ons maagzuur.  

    1. Transdermale magnesium werking

Ondanks dat magnesiumchloride beter gebalanceerd is, moet het nog steeds een lange weg afleggen  wanneer we het oraal tot ons nemen. Een vaak vergeten manier van absorptie is op transdermale wijze. Dat wil zeggen, via de huid. Een nicotine pleister, of morfine pleisters zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en hebben daarbij hun werking lang bewezen. Maar wanneer we denken aan magnesium opname via de huid, fronzen we vaak nog te wenkbrauwen. 

Dat is begrijpelijk maar onterecht. Net als de morfine zijn weg vind om de patient zijn pijn te stillen, kan magnesium via de huid worden opgenomen en zo op een directere wijze op de plek aankomen waar deze het hardst nodig is. Magnesium olie bied hier de uitkomst voor. Nog nooit was het zo gemakkelijk om uw gezondheid zelf in handen te nemen. Slechts door enkele sprays aan te brengen op de plek waar u voelt dat het nodig is, en het lichaam doet de rest. 

 

MAGNEZOL® Magnesium producten zijn uitsluitend gemaakt van hoogwaardige magnesiumchloride.