Magnesium in voeding

Is er voldoende magnesium aanwezig in onze voeding om gezondheid te ondersteunen?

Vraag jij je af of je wel voldoende magnesium binnen krijgt via je voeding? Wil je graag weten welke voeding rijk is aan magnesium? Lees dan snel verder.

Om een lang verhaal kort te maken kan ik je vertellen dat zelfs de magnesium rijke voeding tegenwoordig lang niet meer voldoende magnesium bevat om te voorzien in de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Naast dat onze voeding is niet meer geheel voorziet, verbruiken we meer magnesium dan ooit! Daarnaast is het ook nog een uitdaging voor het lichaam om magnesium op te kunnen nemen uit de voeding. 

Wie heeft er dus baat bij het toevoegen van extra magnesium aan zijn dieet?  

Simpel gezegd, iedereen.  Waarom? Omdat er niet meer voldoende vitaminen en mineralen in onze landbouwgrond zitten, en daardoor niet meer voldoende in de voeding die we op ons bord krijgen. Als je uberhaubt al verse groenten en fruit op je bord hebt liggen. Maar aangezien je deze blog leest, neem ik aan dat je op het pad van gezondheid bent beland en dit in eigen handen neemt.

Je leest wellicht verschillende berichten over magnesium. De ene website zegt dat je met de juiste voeding makkelijk de aanbevolen dagelijks hoeveelheid kunt binnen krijgen, terwijl de andere zegt dat je magnesium tabbletten moet bijslikken om voldoende binnen te krijgen. 

Wat is nou waarheid en wat is wijsheid? Dat we een massaal tekort aan magnesium ervaren is ondertussen algemeen bekend, maar hoe lossen we dit nu op?

Het bijslikken van magnesium en het aanpassen van de voeding lijkt inderdaad een logische oplossing. Hierbij wordt vaak niet gedacht aan de opname van magnesium uit de voeding of de tabletten door het lichaam. Tijdens dit proces gaat veel magnesium verloren in de maag en de darmen. De uiteindelijke opname is minimaal en voldoet lang niet aan de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft voor de meer 300 metabolysche en meer dan 700 enzymatische processen in het lichaam waarbij magnesium essentieel is. Een magnesium tekort gooit daarbij vuur op het ontstaan van ontstekingen en pijn. Het is een stille aanval dat gaande is in de kern van onze fysologie. Wat begint met onschuldige spier trillingen kan uiteindelijk leiden tot depressie, onvruchtbaarheid, anxiety en zelfs levensbedreigende hart en vaatziektes, beroerte of diabetis om er maar een paar te noemen. 

Je denkt nu vast; boeiend. Maar wat kan ik hiertegen doen?! De oplossing is redelijk simpel en makkelijk te implementeren. Als aller eerste is het verstandig om een strenge blik te werpen op je leefstijl en voedinspatroon. Leef je een actief leven met veel sporten, bewegen en actief zijn? Heb je dagelijks veel stress van je baan, studie of beide? Stress en actief bezig zijn zorgen ervoor dat je meer magnesium verbrand dan wanneer je een vredig en rustig bestaan leeft. 

Ondanks dat de voeding van tegenwoordig niet dezelfde hoeveelheid magnesium bevat als 60 jaar geleden, is er nog steeds een bepaalde hoeveelheid uit te halen. Daarnaast draagt natuurlijke voeding (voeding uit de natuur)  bij aan een gezonde darm flora en dus een gelukkig bestaan. Streef er dus naar om voeding te eten dat rechtstreeks uit de natuur komt en niet bewerkt is, niet besneden en vers is. Bio-dynamische verbouwing houdt ook rekening met het herminaraliseren van de landbouwgrond waardoor deze voeding rijker is aan oa. Magnesium.

Voeding met magnesium:

  • Kelp
  • Amandelen
  • Cashewnoten
  • Paranoten
  • Pecan noten
  • Walnoten
  • Kokosnoot 
  • Avocado
  • Dadels
  • Peterselie
  • Boerenkool
  • Abrikozen
  • Knoflook
  • Banaan
  • Broccoli
  • Bloemkool
  • Aspergus
  • Zoete aardappel
  • Wortel
  • Garnalen
  • Krab
  • Vijgen
  • Etc. 

Hoe zorg je ervoor dat je magnesium binnen krijgt op dagelijkse basis?

Door de hedendaagse stress, alsmede de hoge mate van activiteit die we dagelijks ondergaan verbruiken we meer magnesium dan ooit te voren. Nog nooit was er een tijd in de geschiedenis waar we als mens zo vrij zijn om te doen wat we willen en tegelijkertijd meer stress dan ooit ervaren. Bij stress denken we vaak alleen aan mentale stress, maar alle vormen van stress zorgen voor een verhoogd magnesium verbruik. Ook financiele stress, sociale stress en fysieke stress op het lichaam van bijvoorbeeld het eten van ongezond voedsel tellen net zo hard mee. Het tegengif voor stress is zonder meer ontspanning en ontspannen doen/kunnen we niet zonder magnesium. 

Mooi, nu dat je op de hoogte bent welke voeding rijk is aan magensium is het tijd voor de volgende stap. Het antwoord hierop zal je wellicht verrassen. Het is namelijk zo dat het overgrote deel van magnesium supplementen amper kan worden opgenomen. Dit komt omdat er in de maag en de lever veel magnesium verloren gaat in plaats dat het wordt opgenomen door het lichaam. Waarom gebeurt dit? Het komt omdat de meeste vormen van magneisum supplementen niet stabiel genoeg zijn om het tot de darmen te overleven.

Hoe zorg je er dan voor dat je VOLDOENDE magnesium binnen krijgt?

 De oplossing hiervoor is het toepassen van trasndermale magnesium. What the… is transdermaal denk je nu miscchien. Transdermaal betekend simpelweg via de huid. Magnesium kregen we namelijk niet alleen via onze voeding binnen maar voornamelijk via water, rivieren en vooral de zee bevat hoge concentraties van magnesium en dit wordt via de huid opgenomen. Vandaar dat het baden in de zee zo heerlijk verfrissend is en bevoorderlijk voor de gezondheid. Aangezien we weinig tijd om dagelijks uren in de zee te dobberen hebben we een alternatief ontwikkeld. En dat is magnesium olie! Magnesium olie is een vloeibare vorm van magnesium die je gemakkelijk op de huid smeert. De huid is als een strak gewoven stof, het lijkt  ondoordringbaar maar is doorlaatbaar op microscopisch niveau. Door de miljoenen kleine openingen laat de huid zweet door en absorbeert het van alles dat op de huid wordt gesmeert. Zo dus ook magnesium olie. 

Magnesium olie dé oplossing

Om een magnesium bad zoals de zee na te bootsen zijn er twee mogelijkheden. Het ene is het gebruik van magnesium olie op de huid. Zo kun je gemakkelijk magnesium aanbrengen op de plekken die het meest om aandacht vragen, zoals bijvoorbeeld kramp in de kuiten, spanningshoofdpijn en rug of schouderklachten. Hoe groter het gebied is waar de magnesium olie wordt aangebracht, des te beter het kan worden opgenomen en verspreid door het lichaam. De tijd waarop de magensium olie aanwezig is op de huid speelt ook mee bij de hoeveelheid die wordt opgenomen. Hoe groter het gebied en hoe langer het erop blijft zitten des te groter is de hoeveelheid magnesium die wordt opgenomen via de huid.

Magnesium kristallen een rustgevend alternatief

Daarnaast kun je met gemak het effect van de zee licht nabootsen door een (voeten)bad te vullen met magnesium kristallen. Door de warmte van het water openen de poriën zich en kan de magnesium makkelijk worden opgenomen door de huid. De ontspanning van het bad brengen rust en gezondheid makkelijk samen.

Bekijk hier onze magnesium oplossingen