Magnesium gebruiken voor het slapen

Hoe heeft magnesium invloed op je nachtrust?

We hebben allemaal wel eens last van een slechte nachtrust. Dit wordt echter vervelend als het voor een langere periode aanhoudt. Deze personen hebben te maken met slapeloosheid of ervaren problemen met in- of doorslapen. Magnesium kan als natuurlijk slaapmiddel gebruikt worden en heeft vaak een positief effect op de nachtrust. Lees hieronder hoe magnesium kan helpen om beter te gaan slapen.

Magnesium slikken voor het slapen gaan, een goed idee?

Slapen doen we allemaal, we ontkomen er simpelweg niet aan! We besteden gemiddeld maar liefst één derde van ons gehele leven aan tijd die we doorbrengen in bed. Hoe we die tijd doorbrengen verschilt van persoon tot persoon, maar over het algemeen ondervinden erg veel mensen problemen met betrekking tot hun slaapgewoontes. Een aantal van deze problemen zijn zaken die min of meer bij het leven horen, we hebben allemaal wel eens een slechte nacht. Maar continu problemen hebben met inslapen of doorslapen duid doorgaans op een onderliggende oorzaak. Vaak kan dit probleem op eenvoudige wijze, geheel zelfstandig worden voorkomen of opgelost worden. 

Magnesium voor het slapen 

Éen van de meest voorkomende oorzaken bij het hebben van slaapproblemen, is een tekort aan magnesium. Dit lijkt in eerste instantie niet geheel logisch en/of duidelijk, totdat we de werking van magnesium eens nader onder de loep nemen. Magnesium is namelijk het ontspannings-mineraal. Wanneer we bijvoorbeeld kramp hebben in bijvoorbeeld te kuiten, is het het mineraal magnesium dat er nodig is om de spieren weer te ontspannen. Sterker nog, elke vorm van kramp heeft als onderliggende oorzaak een magnesium tekort, want zou er geen magnesium tekort zijn, dan zou er ook geen kramp kunnen plaats vinden. 

Met magnesium beter slapen

Zo is het ook met slapen, een activiteit waarbij ontspanning van groot belang is. Zonder ontspanning kunnen we niet slapen, en zonder magnesium, kunnen we niet ontspannen. Daarnaast zorgt magnesium voor het tot stand brengen van meer dan 300 metabolische reacties en is essentieel in meer dan 700 enzymatische processen, waaronder de aanmaak van Melatonine. Melatonine is een lichaamseigenstof die we kunnen zien als ons ‘slaap-hormoon’. Wanneer het lichaam signalen krijgt dat het tijd is om te slapen (het word donker, we zijn moe, we sluiten onze ogen etc.) maakt het via wat verschillende stappen Melatonine aan. Om dit proces tot stand te brengen verbruikt het lichaam magnesium. Dit zou in principe geen probleem zijn, mits er genoeg magnesium ter beschikking is.

Magnesium tekort

Door de hedendaagse stress, alsmede de hoge mate van activiteit die we dagelijks ondergaan verbruiken we meer magnesium dan ooit te voren. Nog nooit was er een tijd in de geschiedenis waar we als mens zo vrij zijn om te doen wat we willen en tegelijkertijd meer stress dan ooit ervaren. Bij stress denken we vaak alleen aan mentale stress, maar alle vormen van stress zorgen voor een verhoogd magnesium verbruik. Ook financiele stress, sociale stress en fysieke stress op het lichaam van bijvoorbeeld het eten van ongezond voedsel tellen net zo hard mee. Het tegengif voor stress is zonder meer ontspanning en ontspannen doen/kunnen we niet zonder magnesium. 

Wil jij weten of je een magnesium tekort hebt?

Tijdsduur: < 1 minuut

Maar magnesium zit toch in onze voeding?

Dat klopt zonder meer, maar in werkelijkheid is het zo dat zelf  ‘magnesium-rijke’ voedsel ons niet meer kan voorzien van voldoende magnesium. Dit komt deels doordat we meer magnesium verbruiken dan ooit te voren, maar voornamelijk ook door de magnesium content van de desbetreffende voeding. Het probleem licht echter niet in de voeding zelfs, aangezien dit slechts een gevolg is van.. Het probleem zit hem in de landbouwgrond. Door generatie na generatie dezelfde gewassen te kweken, raakt de landbouwgrond uitgeput. Iets wat we pas sinds de laatste jaren op grotere schaal ontdekken. Gelukkig word er aan oplossingen gewerkt door middel van gewas rotaties en het op natuurlijke wijze verrijken van het bodemleven, maar iets wat in de afgelopen honderden jaren is ontstaan, kan niet in een kort tijdbestek worden herstelt. Zo is biologische voeding aanzienlijk gezonder, en heeft dan ook een hoger mineraal gehalte. Maar de meeste grond waar nu biologisch op word geteeld, heeft enkele honderden jaren daarvoor gediend als reguliere landbouwgrond met alle gevolgen van dien. 

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, magnesium en slapen

Wanneer we kijken naar de gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, zien we dat deze is vastgesteld op ca. 400mg per dag. Vergeten word vaak, dat dit om 400mg elementaire magnesium gaat. Om een voorbeeld te geven, wanneer we tabletten slikken waar volgends het etiket 200mg magnesium-citraat aan is toegevoegd. Is slechts een klein percentage van deze 200mg werkelijk (elementaire) magnesium, de rest is citraat. 

Ook ons voedsel bevat niet genoeg elementaire magnesium om ons in onze behoefte te voorzien. Daarbij is het belangrijk om in acht te nemen dat het ADH niveau word afgesteld op de minimale voorziening die nodig is om iemand in leven te houden. Wanneer we een actieve levensstijl lijden, regelmatig sporten, en/of herstellen van een ziekte, blessure of kwaal kan ons magnesium verbruik volgens Dr. Dean (magnesium expert) soms wel verdrievoudigen! Dit zou betekenen dat een grote groep mensen die slaap problemen ondervind, aan een enorm magnesium te kort leidt!

Een magnesium tekort staat gelijk aan spanning, en met spanning kunnen we moeilijker (of niet) slapen. Zouden we beter geïnformeerd zijn, en vervolgens actie daartoe ondernemen dan zouden er heel wat minder mensen met slaap problemen kampen. 

Problemen mét slapen? Magnesium vóór het slapen!

Vaak zijn problemen met slapen een gevolg van een ander probleem, oftewel er is een onderliggende oorzaak. Een goed voorbeeld is mensen met kramp in de benen, kuiten, of in ergere maten ‘restless leg sydroom’. In al deze gevallen is de onderliggende oorzaak voor de slaapproblemen een gebrek aan ontspanning. Want zijn we ontspannen, dan vallen we gemakkelijk in slaap. Het hebben van kramp duid op spieren die zich niet, of niet geheel kunnen ontspannen. De oplossing bij uitstek daarvoor is uiteraard, magnesium. 

Magnesium slikken de oplossing?

Om terug te komen op de vraag waarmee we dit artikel begonnen. Magnesium slikken is inderdaad een oplossing, maar niet DE oplossing. Het probleem met het slikken van magnesium ligt in de werking. Wanneer we magnesium oraal tot ons nemen, moet het een zeer lange weg afleggen voordat het uiteindelijk op de plek is aangekomen waar het lichaam het het meeste nodig acht te hebben. Vooral het passeren van ons speeksel en maagzuur zijn desastreuse processen die niet veel van de magnesium overlaten. Het gevolg is dat er van de magnesium die we tot ons nemen slechts een heel klein gedeelte daadwerkelijk gebruikt kan worden door het lichaam. 

De oplossing om dit proces te omzeilen is het toebrengen van magnesium op transdermale wijze, dat wil zeggen via de huid opgenomen. Wanneer we denken aan magnesium opname via de huid dan fronzen we vaak de wenkbrauwen. We zijn niet gewend stoffen via onze huid op te nemen terwijl dit een zeer efficiente manier van toediening is. Ook de genezende werking van mineraal baden en/of bijvoorbeeld de Dode Zee kan worden toegeschreven aan de opname van helende substanties die ons lichaam via de huid binnen komen. Zelfs de allopathische geneeskunde heeft dit feit omarmt, denk ook maar eens aan morfine pleisters

Bekijk hier onze magnesium oplossingen