Magnesium, Sport & Prestaties

Hoe kan magnesium je sportprestaties verbeteren?

“Wanneer MAGNEZOL® Magnesium op de juiste manier word toegepast om de atletische prestaties te verbeteren, kan dit het verschil maken, tussen winnen en verliezen..”

MAGNEZOL Coaching Magnesium

Ondanks de centrale en essentiële rol die magnesium heeft in het voorzien van energie productie en het verbeteren van onze prestaties, behouden schokkend veel coaches, sportgeneeskundige en atleten zich van deze kennis. Bewust en uit ongeloof of onbewust vanuit onwetendheid, word één van de meest cruciale elementen der natuur overzien. Want onze magnesium huishouding is hét onderdeel van onze gezondheid die elke ambitieuze atleet en/of sportgeneeskundige absoluut niet over het hoofd mag zien. Magnesium is het vitamine C van de 21ste eeuw, over 300 jaar zullen de mensen terug kijken naar onze tijd, zoals wij nu terug kijken naar de tijd waarin mensen overleden aan vitamine C tekort, en zich afvragen: Hoe hebben ze dat toch over het hoofd kunnen zien?
 

AMH VS. ADH

Het reguleren van een ‘adequate magnesium hoeveelheid’ (AMH) is voor ieder mens enorm belangrijk, voor sporters is dit echter een absolute noodzaak. We zouden zelfs kunnen stellen dat het van levensbelang is. Ten eerste omdat ze anders hun prestaties en vermogen beperken, een optimale magnesium huishouding voorziet ons namelijk van een optimale energie beschikking en vergroot ons uithoudingsvermogen.

Maar de werkelijke reden dat een sporter of atleet absoluut niet zonder magnesium kan, is omdat de hoge mate van activiteit ervoor zorgt dat het lichaam tot wel 4(!)x zo veel magnesium gebruikt als dat er word voorgeschreven door de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH). Sport je regelmatig en neem je geen preventieve maatregelen om je magnesium huishouding op peil te houden? Dan kamp je geheid binnen de korste keren met een magnesium te kort! Afhankelijk van jou persoonlijk situatie kan je AMH gemakkelijk rond de 1000mg per dag liggen. Neem daarbij in acht dat we met een ‘magnesium-rijk’ dieet, maar een schamele +/- 100mg per dag binnen krijgen.

MAGNEZOL Crossfit Kettlebelts
 
Er wordt vaak gedacht dat magnesium-inname boven de ‘aanbevolen dagelijkse hoeveelheid’ (ADH) waarschijnlijk niet bevorderlijk is voor de prestaties, maar er zijn genoeg aanwijzingen om deze bewering te ontkrachten. Ten eerste is de ADH vrijwel universeel onderschat, zelfs voor de algemene bevolking. De ADH is berekend op de kale minima die moet worden genomen voor het behoud van de gezondheid. Oftewel, de gestelde waarde van de ADH zijn net genoeg om iemand in leven te houden tot zijn pensioen leeftijd. 
 
Voor sporters zijn ADH richtlijnen een gouden formule om te falen omdat ze totaal geen rekening houden met de extra eisen en behoeften van het lichaam van een atleet.
 
De volgende anekdote dient als interessante stof om de ADH en AMH in een beter perspectief te kunnen bekijken.
 

Men weet al decennia lang dat de kwaliteit van de landbouwgrond, en daarmee onze gewassen, sterk achteruit gaat. Door middel van deze onderzoeksgegevens terug  te rekenen werd er geschat hoeveel voedingstoffen de groentes en gewassen zouden bevatten wanneer zij op ‘ongerepte’ bodem zouden groeien. De uitslag brengt een fascinerende lezing. Naar aanleiding van hun bevinden word er namelijk geschat dat ten tijde van bijvoorbeeld ‘het oude Egypte’ (ca. 5000 jaar geleden) de grond zo vruchtbaar was, dat een gemiddeld ‘oud Egyptisch dieet’ tot in wel 3000mg magnesium per dag voorzag (dat is meer dan 7x de ADH)!

Als het om magnesium gaat, moet een atleet, coach of sportgeneeskundige vele malen boven de ADH denken als hij of zij de atletische prestaties wil maximaliseren. Het hebben van voldoende opslag van dit essentiële mineraal zorgt voor totale systeembeschikbaarheid, iets wat we vaak proberen na te streven door het nemen van één of ander stimulant/pre-workout. MAGNEZOL® Magnesium is puur natuur en zorgt voor hetzelfde resultaat, alleen dan op een duurzame en constructieve wijze!

Wil jij weten of je een magnesium tekort hebt?

Tijdsduur: < 1 minuut

Magnesium tekorten, Sport & Prestaties

Dat MAGNEZOL® Magnesium het verschil kan maken tussen winnen of verliezen, is absoluut geen understatement of loze verkoop praat. Op dagelijkse basis lopen sporters wereldwijd tegen de grenzen van hun vermogens aan. Één van de voornaamste redenen dat zij niet optimaal presteren en/of herstellen, is een magnesium te kort. Het lijkt zo voor de hand liggend en dat is het eigenlijk ook, toch zien we het vaak compleet over het hoofd.

MAGNEZOL® Labtesting

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan met betrekking tot het uithoudingsvermogen, prestaties en de gerelateerde magnesium beschikbaarheid. De resultaten zijn alleszeggend en vooral erg fascinerend.

In een strak gecontroleerd Amerikaans onderzoek dat 3 maanden voortduurde, werden de effecten van magnesium tekorten op de inspanningsprestaties bij 10 vrouwen ge-analyseert. In de eerste maand ontvingen de vrouwen een ‘magnesiumrijk’ dieet (112 mg per dag), dat werd aangevuld met 200 mg per dag magnesium om het totale magnesiumgehalte op te voeren tot 310 mg per dag. In de tweede maand werd het supplement ingetrokken en een ‘magnesium-arm’ dieet (het gemiddelde westerse dieet) voorgeschreven. In de derde maand werd het magnesium supplement opnieuw geïntroduceerd en het dieet hersteld.

Aan het einde van elke maand werden de deelneemsters gevraagd om met toenemende intensiteit te fietsen totdat ze 80% van hun maximale hartslag niveau bereikten, op welk moment een groot aantal metingen plaatsvond, waaronder bloedonderzoek, ECG en respiratoire gasanalyse. De onderzoekers ontdekten dat met een bepaalde werklast, de maximale zuurstofopname, het totale en cumulatieve netto zuurstofgebruik en de hartfrequentie alle significant toenamen tijdens de periode van magnesiumbeperking, waarbij de toenemende waardes direct verband hielden met de mate van het magnesium tekort!

Met andere woorden: Een tekort aan magnesium verminderd direct de metabolische activiteit, verhoogd de hartslag en zuurbehoefte. Elk van deze symtomen zorgt op zijn beurt weer voor extra stress en belasting op het lichaam door o.a. de vorming van vrije radicalen. Dit zijn nou juist de zaken die je als atleet wilt voorkomen, aangezien deze je prestaties beperken!

Een ander onderzoek bracht soort gelijke feiten aan het licht. Mannelijke atleten die hun magnesium inname verhoogde met 390mg per dag, over een tijdsbestek van 25 dagen behaalde tijdens capaciteits-testen een hogere werkoutput en verkregen een efficiëntere zuurstofopname.

MAGNEZOL® Karate

Iedereen die op zoek is naar het maximaliseren van zijn kracht, atletische prestaties, en/of spiermassa zou ernaar moeten streven om zijn magnesiuminname aanzienlijk te verhogen.

“Magnesium is absoluut essentieel voor mensen die regelmatig sporten.” zegt Dr. James Thor, National Director of Extreme Sport Medicine. “Om meerdere redenen. Één daarvan is dat wanneer je traint, sport of een andere activiteit doet die continue buitensporige stress uitoefent op de spieren, er een opbouw van melkzuur ontstaat. Dit zorgt niet alleen voor spierpijn zoals vele weten, maar word ook direct in verband gebracht met mentale spanning, onrust en zelfs angst.” Magnesium is het aangewezen mineraal om melkzuur af te voeren en onze spanninings-niveau’s te reguleren. Wanneer we stress, spanning of inspanning ervaren worden er grote hoeveelheden magnesium verbruikt. Een tekort aan magnesium veroorzaakt dus niet alleen extra spanning en belasting, maar op zijn beurt ook weer een grotere magnesium behoefte! Zolang dit fenomeen genegeerd word, of buiten ons bewustzijn omgaat, ontstaat er een vicieuze cirkel waarin een magnesium tekort, de magnesium behoefte indirect vergroot.

Magnesium tekort gevolgen

Blessures zijn een onvermijdbaar onderdeel van een athleet zijn leven. Het kan zo mild zijn als post-workout spierpijn of de vorm van een spier scheur aannemen. In welke vorm het dan ook mag voorkomen, het overgrote deel van sport gerelateerd blessures kan absoluut worden voorkomen. Één van de meest doeltreffende methodes om dit te bereiken, is het op peil brengen van ons magnesium huishouding. Blessures zijn vaak spier en spanning gerelateerd, en dit zijn twee van de vele werkgebieden waar magnesium op van toepassing is.

MAGNEZOL Blessure Verlichting

Soms is een blessure echt niet te voorkomen, het belangrijkste in deze situatie, is dat het herstel zo voorspoedig mogelijk verloopt. Ook hier brengt MAGNEZOL® Magnesium haar bijdrage.

Het is niet ongewoon om te horen over een athleet die een aan een sport blessure lijdt. Iedere sporter raakt van tijd tot tijd wel eens geblesseerd; het is een onderdeel van de discipline en moed die atleten doorstaan en een uitdaging voor hun geest om optimistisch en positief te blijven over hun volledige herstel naar top prestaties. 

Maar blessures lijken voor sommige atleten eerder een vast onderdeel van hun bestaan als een uitzondering op de situatie. Het verschil tussen een ‘blessure-gevoelige’ atleet, en een meer ‘blessure-bestendige’ atleet, kan vaak worden verklaard aan de hand van de verschillen in hun magnesium huishouding. Wanneer een atleet geblesseerd raakt verdient deze top kwaliteit zorg die de vooraanstaande sportgeneeskunde belichaamd. Een verstandig atleet vertrouwd op een professionele manier van herstellen. Natuurlijk wel het liefst in record tijd én zonder gebruik te hoeven maken van medicijnen en/of operaties. Transdermale magnesium behandeling, is hier bij uitstek geschikt voor. Er bestaat zelfs geen snellere en efficiëntere manier om dit te bereiken.

Dr. Jef Schutt zegt dat o.a. hamstring blessures vermeden kunnen worden door de juiste nutriënten-ondersteuning omdat contractie en ontspanning afhankelijk zijn van de cellulaire levels magnesium. “Een verkorte hamstring is een resultaat van een tekort aan beschikbare magnesium” zegt hij.

Het aanbrengen van MAGNEZOL® Magnesium Olie is hier niet alleen de perfecte remedie tegen, maar verbeterd tegelijkertijd onze mineraal balans, en zorgt er zo voor dat de blessure in de toekomst minder snel optreedt.

De vloeibare magnesium-chloride van MAGNEZOL® word simpelweg gesprayd, daar waar het nodig is. Nadat de huid de mineralen heeft geabsorbeert worden ze getransporteerd naar de dieper gelegen lagen van het weefsel. Via de bloedbanen word het binnen de kortse keren daar gebracht waar het lichaam dit nodig acht. En dat zonder afbraak van maagzuur en lever pasage! De magnesium is direct beschikbaar voor het lichaam en word moeiteloos opgenomen. Vooraanstaande artsen stellen dat het gebruik van magnesium olie het beste is wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen, of te herstellen van, blessures en pijn. (Naast stretchen en een goede warming-up! Want dat blijven toch de allerbelangrijkste factoren)

Bekijk hier onze magnesium oplossingen